Modul 7 – Hur bygger vi en vinnande kultur?

 

Kulturen ska bygga trygghet, som ska bygga känslan, som avgör varför jag går till jobbet varje dag

Vi inledde med en grundläggande insikt: Strategi och budget spelar ingen roll utan en hälsosam kultur.
Kultur är organisationens motor, det som driver oss framåt och möjliggör förändring och framgång.
En vinnande kultur skapar en miljö där människor känner sig motiverade, sedda och engagerade, redo att bidra bortom sina vanliga ansvarsområden. Vi diskuterade vad som skapar den där unika känslan som inspirerar till gemensamma ansträngningar för att lyckas med vår vision.

 

Värderingar och mänskliga rättigheter

Varför är en vinnande kultur så viktig? Den avgör om en organisation kan nå sina mål, övervinna utmaningar och skapa hållbara resultat. Kultur driver motivation, samarbete och engagemang, samtidigt som den bygger förtroende och samhörighet. En vinnande kultur växer fram genom ett ledarskap som efterlever värderingarna och skapar en öppenhet där medarbetare känner sig trygga och vågar ta initiativ. Det ställs alltså stora krav på dig som ledare för att lyckas med att bygga en kultur som hanterar tuffa tider och svåra samtal, men du belönas också då konflikter hanteras med respekt och att framgångar firas gemensamt.

Våra diskussioner och övningar berörde mänskliga rättigheter, de globala målen och företagets ansvar att främja dessa. Vi inspirerades av TV2 Danmarks film ”All That We Share,” som påminde oss om vikten av gemenskap och förståelse. En särskilt uppskattad övning, Min värdegrund och mina värderingar, gav deltagarna möjlighet att reflektera över och dela sina personliga värderingar med teamet.
Detta skapade en djupare förståelse för varandra och lade grunden för starkare samhörighet inom grupperna.

 

Hantera utmanande frågor: sexuella trakasserier och mobbning

Efter värderingsövningen tog vi oss an två viktiga och känsliga ämnen: sexuella trakasserier och mobbning. Vi diskuterade hur dessa problem kan påverka en arbetsplats, varför de inte får ignoreras och vad vi kan göra för att förebygga och hantera dem.

Vi gick igenom vilka konsekvenser mobbning kan få på både kort och lång sikt – både för individen och organisationen.
På kort sikt kan mobbning leda till stress, minskad produktivitet och en försämrad arbetsmiljö.
På lång sikt kan effekterna vara ännu allvarligare och inkludera psykisk ohälsa som depression, ångest och långvarig känsla av utanförskap och brist på samhörighet. Dessa insikter förstärkte vikten av att vi som ledare behöver skapa en trygg och tillitsfull arbetsmiljö där ingen ska uppleva mobbing, diskriminering i någon form eller sexuella trakasserier.

 

Verksamhetsutveckling och innovation – en utmaning och en möjlighet

Varför det kan det vara så svårt att tänka nytt och annorlunda?
Vad finns det för hinder som begränsar oss att utveckla och innovera nya lösningar och tankesätt?

Vi diskuterade de hinder som ofta uppstår, såsom rädslan för att misslyckas, bekvämligheten i det välbekanta och svårigheten att bryta gamla mönster. Att utmana existerande strukturer och tillhörande lösningar kommer att skapa motstånd för att det finns ofta ett ägarskap med andra människor involverade och som dessutom anser att deras lösning är den bästa.

Resursallokering är ofta mycket svagt kopplat till innovation och verksamhetsutveckling vilket kan begränsa möjligheterna att lyckas.
Men innovation handlar mer om vilken kultur vi bygger som ledare och idéer samt tankar uppstår oftast i olika former och sammanhang, så därför behöver oliktänkande ses som en framgångsfaktor.

För att undvika känslan av ”det är ingen idé” så behöver vi som ledare skapa en känsla av delaktighet, nyfikenhet, medkänsla och mod.
Det innebär att vi ska vara öppna för och redo att lyssna på varandra aktivt. Är vi det så minskar vi inflytandet av antaganden, personliga preferenser och begränsade övertygelser.

 

Vi alla känner ju till ICA Maxi´s kundvagn och helt plötsligt blev vi innovationsmästare!

För att sätta teorin i praktik genomförde vi en kreativ innovationsövning där alla team fick i uppdrag att förbättra kundvagnen i ICA Maxi´s matbutiker. Plötsligt infann sig en trygghet i att kunna utveckla lösningar till något så banalt som en kundvagn då ens egna erfarenheter snabbt inspirerade till att lösa de problem som uppstått. Genom en strukturerad process dök det upp magiska innovativa lösningar som vi är säkra på att varje VD till en ICA Maxi butik skulle investera i omgående.

Hur kunde detta fenomen uppstå?
Kanske för att Stargate-teamen kände trygghet, vågade tänka fritt och annorlunda samt ta intryck från hur andra hade gjort?